Zupa krem dyniowo-pomidorowa z korzenną nutą

Dzisiaj mam dla Was pyszną jesienną propozycję na rozgrzewającą zupę krem z dyni i pomidorów. To dobra propozycja na coraz chłodniejsze wieczory. Jest szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku. Lekko kwaskowy smak można złagodzić kleksem z jogurtu albo śmietany.

Składniki:

  • por (biała część)
  • marchew – 2 średnie sztuki
  • dynia – 300 g
  • pomidorki koktajlowe – 700 g
  • woda lub bulion – 500 ml
  • czerwona soczewica – 100 g
  • masło – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżka
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona papryka, garam masala, czarnuszka, natka pietruszki
  • pestki słonecznika – garść

Sposób przygotowania:

Por pokrój w półksiężyce a marchew w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Podlej wodą lub bulionem, dodaj dynię, łyżkę masła, sól i pieprz i duś 15 minut. Następnie dodaj umyte pomidorki koktajlowe (nie musisz ściągać skórki) i duś kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę i resztę przypraw (z wyjątkiem natki i czarnuszki) i duś kolejne 20 minut. Całość zmiksuj na gładką masę. Posyp natką, czarnuszką i pestkami słonecznika. Możesz udekorować kleksem ze śmietany lub jogurtu (będzie bardziej aksamitna w smaku). Podawaj z razowym makaronem.

Uwagi: Zupa jest na prawdę sycąca i dobrze zbilansowana. Zawiera białko roślinne (soczewica), węglowodany złożone (makaron razowy), tłuszcz i warzywa. Może stanowić osobne danie (u mnie była dodatkiem do placków z cukinii).

Uwaga insulinooporni! Zupy krem nie są zalecane w diecie insulinoopornych. Ale ze względu na obecność białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych mogę ją Wam śmiało polecić. Jeśli zaliczysz zjazd to lepiej odpuść sobie zupy krem na jakiś czas (przynajmniej do czasu, gdy Twoje wyniki się nie ustabilizują).

Smacznego!