Zupa krem dyniowo-pomidorowa z korzenną nutą

Dzisiaj mam dla Was pyszną jesienną propozycję na rozgrzewającą zupę krem z dyni i pomidorów. To dobra propozycja na coraz chłodniejsze wieczory. Jest szybka w przygotowaniu i pyszna w smaku. Lekko kwaskowy smak można złagodzić kleksem z jogurtu albo śmietany.

Składniki:

  • por (biała część)
  • marchew – 2 średnie sztuki
  • dynia – 300 g
  • pomidorki koktajlowe – 700 g
  • woda lub bulion – 500 ml
  • czerwona soczewica – 100 g
  • masło – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżka
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona papryka, garam masala, czarnuszka, natka pietruszki
  • pestki słonecznika – garść

Sposób przygotowania:

Por pokrój w półksiężyce a marchew w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Podlej wodą lub bulionem, dodaj dynię, łyżkę masła, sól i pieprz i duś 15 minut. Następnie dodaj umyte pomidorki koktajlowe (nie musisz ściągać skórki) i duś kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj opłukaną soczewicę i resztę przypraw (z wyjątkiem natki i czarnuszki) i duś kolejne 20 minut. Całość zmiksuj na gładką masę. Posyp natką, czarnuszką i pestkami słonecznika. Możesz udekorować kleksem ze śmietany lub jogurtu (będzie bardziej aksamitna w smaku). Podawaj z razowym makaronem.

Uwagi: Zupa jest na prawdę sycąca i dobrze zbilansowana. Zawiera białko roślinne (soczewica), węglowodany złożone (makaron razowy), tłuszcz i warzywa. Może stanowić osobne danie (u mnie była dodatkiem do placków z cukinii).

Uwaga insulinooporni! Zupy krem nie są zalecane w diecie insulinoopornych. Ale ze względu na obecność białka, tłuszczu i węglowodanów złożonych mogę ją Wam śmiało polecić. Jeśli zaliczysz zjazd to lepiej odpuść sobie zupy krem na jakiś czas (przynajmniej do czasu, gdy Twoje wyniki się nie ustabilizują).

Smacznego!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Facebook
Facebook
Instagram