Święta last minute

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Tradycyjnie jak co roku spędzimy je poza domem u jednych i drugich rodziców a co za tym idzie nie jestem zmuszona przygotować kolacji wigilijnej sama 😉 Tak naprawdę to w pierwszy i drugi dzień Świąt też będziemy w rozjazdach. Bynajmniej nasze świąteczne voyage nie są równoznaczne z odpoczynkiem od kuchni, co to to nie 😉 Zawsze przygotowuję coś od siebie. W tym roku chciałam się z Wami podzielić moimi propozycjami na świąteczne dania i słodkie co nieco. 

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Zacznę od pierniczków. Pierniki zostały upieczone w zeszłą niedzielę. Tradycyjnie pierniczkami obdarujemy naszych najbliższych. Moja 6-letnia córka i 3-letni syn dzielnie mi pomagali i muszę przyznać, że wyszły wyborne. Uwielbiam zapach świeżo upieczonych pierniczków. Pierniki są sauté, bo takie lubię najbardziej.

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych górskich
  • 5 łyżek miodu (jeśli lubisz słodsze pierniczki możesz dodać 8 łyżek)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao ( 2 jeśli lubisz bardziej czekoladowy smak i chcesz, aby
  • pierniki miały ciemniejszy kolor niż klasyczne)
  • 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki, dodaj miód, ostudzone, roztopione masło oraz jajka i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody (nie więcej niż ⅓ szklanki wystarczy) do momentu, aż ciasto będzie elastycznie. Jeśli przelejesz wodę i ciasto będzie się kleić śmiało podsyp mąką. Zagnieć kulkę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm, wycinaj ulubione kształty i piecz 7-10 minut w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia i nagrzanym do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ, PODGRZYBKAMI I ŻURAWINĄ

Co roku to obowiązkowe danie wigilijne. Zawsze robię większe ilości. Część zabieram ze sobą na wigilię u rodziców, resztę zamrażam i korzystam z nich w okresie świąteczno-noworocznym. Zazwyczaj delektuję się nimi w towarzystwie czerwonego barszczu.

Kapusta wigilijna z podgrzybkami i żurawiną

Składniki:

250 g suszonych podgrzybków
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
1/2 jabłka
1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu
1/4 szklanki wody
100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek)
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka masła klarowanego
sól i świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki kminku całego

Sposób przygotowania:

Podgrzybki pokrój na kawałki. Kapustę wyłóż na sitko i dwukrotnie opłucz, odciśnij i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek. Wymieszaj. Dodaj pokrojone grzyby oraz starte jabłko i smaż przez chwilę. Wlej wino oraz dodatkową wodę i zagotuj. Dodaj żurawinę, przykryj i gotuj przez około 15 minut i kolejne 10 minut bez pokrywki, aby nadmiar płynu wyparował. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Paszteciki drożdżowe

Składniki:

60 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml maślanki
4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1-2 łyżeczki soli nisko sodowej
150 g masła
2 żółtka
1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem tłuszczu powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozgnieć z cukrem, dodaj maślankę. Mąkę wymieszaj z solą i posiekaj z tłuszczem. Dodaj 2 żółtka, drożdże z maślanką, wymieszaj i zagnieć kulę. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 3 części. Ciasto rozwałkuj na 0,5 cm, wyłóż farsz i formuj paszteciki. Ułóż na blaszce, posmaruj rozmąconym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 180 st.C ok 30 minut.

PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Składniki:

włoszczyzna – pęczek
czerwona soczewica – 150 g
płatki owsiane górskie – 4 łyżki
orzechy (u mnie mieszanka włoskich i nerkowca) – 2 łyżki
jajko – 1 sztuka
czosnek- 1 ząbek (przeciśnięty przez praskę)
natka pietruszki – pęczek
sól – szczypta
pieprz czarny – szczypta
tymianek – szczypta
oregano- szczypta
czerwona papryka – szczypta
czarnuszka – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – szczypta
sezam – 3-4 łyżki
olej rzepakowy uniwersalny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę (oprócz pora) ugotuj w mundurkach do miękkości. Czerwoną soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu (ok 10 minut wystarczy). Por pokrój w półksiężyce i podsmaż na łyżce oleju. Gdy warzywa i soczewica ostygną zmiel je na gładką masę (ja korzystam z maszynki do mielenia mięsa). Płatki owsiane i orzechy zmiel w młynku do kawy. Zmielone warzywa i soczewicę wymieszaj z jajkiem, zmielonymi płatkami i orzechami. Dodaj przyprawy (z wyjątkiem sezamu) połącz ze sobą na jednolitą masę. Przełóż do silikonowej keksówki. Posyp sezamem i piecz przez 40 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Pasztet z czerwonej soczewicy jest idealnie wilgotny, delikatny i łatwy do rozsmarowania. Poza tym szybki w przygotowaniu. Polecam go nie tylko od święta.

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

Z włoszczyzny, ogórków kiszonych, groszku i kukurydzy. Zamiast majonezu dodaję jogurt bałkański albo typu greckiego (możesz wymieszać pół na pół majonez oraz jogurt). Sól, pieprz, odrobina musztardy i voilà. Możesz posypać natką pietruszki albo koperkiem.

RYBA PO GRECKU

Składniki:

1 opakowanie włoszczyzny w paski (mrożonki)
500 g polędwicy z dorsza
koncentrat pomidorowy
masło klarowane
pieprz
sól o obniżonej zawartości sodu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego

Marynata

(sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę podsmaż na maśle klarowanym, podduś w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz i duś jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie rybę natartą marynatą upiecz w piekarniku. Upieczoną rybę przełóż warstwami z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Posyp natką pietruszki.

ŚLEDZIE

Składniki:

200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy
8 suszonych śliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej)
2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego)
około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz, włóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 2h. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 2 cm kawałki. Cebulkę posiekaj. Śliwki pokrój w drobną kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni a następnie posiekaj. Śledzie włóż do miski, dodaj tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, zalej olejem lnianym i wymieszaj. Układaj w słoiczku przekładając śledzie dodatkami. Zamknij słoik i wstaw do lodówki na kilka godzin.

CIASTO CZEKOLADOWE Z FASOLI

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki słonecznika lub płatków owsianych
2 jajka
3 łyżki miodu
6 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:
Białka ubij na pianę. Zmiksuj fasolę i banana. W drugiej misce połącz żółtka, miód, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy. Dodaj jogurt i nasiona słonecznika/płatki owsiane i wymieszaj. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Całość umieść w silikonowej keksówce i piecz 45-50 minut w 180 st.C.

SERNIKOWE BABECZKI

Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika.W tym roku wariacja na jego temat

Babeczki

Składniki:

400 g twarożku śmietankowego 4% tłuszczu
4 białka
4 łyżki ksylitolu
1 laska wanilii

Malinowy sos:

Składniki:

200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżki wody
1-2 łyżki miodu (według uznania)

Sposób przygotowania:

Twarożek odsącz na sitku. Białka ubij na sztywną pianę. Twarożek zmiksuj z ksylitolem i ziarnami wanilii. Ubij pianę i delikatnie przełożyć ją do masy serowej. Wymieszaj łyżką. Silikonowe foremki wypełnij masą serową. Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Wyłącz piekarnik i zostaw w zamkniętym piekarniku przez kolejne 10 minut.

Maliny zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości. Przestudzone maliny możesz dosłodzić miodem. Babeczki podawaj polane sosem malinowym.

Źródło: inspirowane Rewolucje na talerzu

PIERNIK POMIDOROWY

I na koniec absolutny hit od jadłonomia.com. Pomidorowy piernik. Wychodzi zawsze. Jest PSZEpyszny. I gwarantuję, że nikt, absolutnie nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

Składniki:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego ( u mnie ksylitol)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 ½ łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

oraz: powidła do posmarowania i opcjonalnie roztopiona czekolada z 2 łyżkami oleju do polania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zmiksuj pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję. W dużej misce przy pomocy trzepaczki dokładnie wymieszaj suche składniki. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45 – 50 minut.

Kiedy ciasto ostygnie przekrój na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Wierzch możesz polać roztopioną czekoladą i posypać orzechami.

Podsumowanie

Ponieważ czekają nas dwie wigilie, zaczynamy dosyć wcześnie, bo już ok 15:00. Zamierzam zjeść zupę (barszcz), pierogi i rybę na jednej wigilii oraz 2 małe posiłki na drugiej.

Z całą pewnością zrezygnuję chleba i ziemniaków – zdecydowanie bardziej wolę w tym dniu zjeść pierogi 😉 A ciasto zostawiam na dwa kolejne dni świąteczne. Zwyczajnie nie jem ciast na kolację a tym bardziej po dwóch kolacjach 😉 Nie mam w zwyczaju objadać się do granic wytrzymałości, ale nie zamierzam się głodzić 🙂 W pierwszy i drugi dzień świąt obowiązkowy spacer z dziećmi.

Przeczytaj także:

  1. Co zrobić, aby przeżyć Święta bez niestrawności i wyrzutów sumienia? Poznaj 12 sposobów jak nie przytyć w święta.
  2. Jak przeżyć święta na diecie i nie zwariować?
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Facebook
Facebook
Instagram