Daleka jestem od stosowania radykalnych metod takich jak diety oczyszczające oparte na mono składnikach a w szczególności obcinaniu kalorii poniżej podstawowej przemiany materii. Dlatego w dzisiejszym wpisie skupię się na trzech uniwersalnych zasadach pozwalających przywrócić równowagę po świątecznym „obżarstwie”. Wigilijne potrawy, chociaż przeważnie są postne, niekoniecznie muszą być lekkostrawne. Przysłowiowy “groch z kapustą” pojawia się nie tylko na talerzu, ale po świątecznym ucztowaniu, także w naszych jelitach, co może skutkować widoczną “ciążą spożywczą” 😉 Jeśli Twoja waga poszła w górę? Nie przejmuj się. Nadprogramowy kilogram albo dwa to zwyczajnie nadmiar wody i/lub niestrawionej treści pokarmowej, ewentualnie wzdęcia. Co zrobić, aby nasz układ pokarmowy wrócił do normy? Mam na to trzy sprawdzone sposoby: więcej wody, więcej ruchu i zrównoważona dieta.

  1. Pij więcej wody – optymalnie to 30 ml na kg masy ciała. Odpowiednie nawodnienie organizmu ułatwi pozbycie się nadmiaru wody z tkanek. Paradoksalnie im więcej pijesz tym skuteczniej pozbywasz się obrzęków. Wybieraj średnio zmineralizowaną (a przy braku przeciwwskazań wysoko zmineralizowaną) wodę. Dzień możesz zacząć od szklanki wody z cytryną – pobudzisz pracę jelit do działania (i zawsze to dodatkowa porcja wody). Jeśli nie lubisz czystej wody dodaj do niej cytrynę, limonkę, miętę, mrożonego ogórka czy pomarańczę. Możesz też skusić się na wodę kokosową (jest ona naturalnym napojem izotonicznym).
  2. Zadbaj o aktywność fizyczną – spaceruj, biegaj, uprawiaj nordic walking, pływaj, idź na siłownię lub fitness. Wybierz to co lubisz. Im bardziej się spocisz tym więcej pozbędziesz się toksyn. Ponadto usprawnisz swoją przemianę materii i rozruszasz rozleniwione jelita. Dobrym pomysłem będzie też sauna.
  3. Wróć do zrównoważonej diety:
  • jedz śniadanie do 60 minut od przebudzenia;
  • zacznij jadać regularnie (nie rzadziej niż co 6 nie częściej niż co 3 godziny) – jeśli usystematyzujesz posiłki zmniejszy się ochota na podjadanie (zwłaszcza słodyczy);
  • wprowadź do diety: owoce i warzywa a zwłaszcza ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE (źródło witamin, minerałów oraz błonnika i antyoksydantów) np. w postaci sałatek, koktajli, zup, pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym otręby, aby uregulować pracę przewodu pokarmowego, białko (jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych) oraz zdrowe tłuszcze (nierafinowane oleje tłoczone na zimno np. lniany, ryby, orzechy, pestki, nasiona, awokado, siemię lniane, nasiona chia);
  • przez 4 kolejne dni zrezygnuj z wszelkich używek: kawy, herbaty, alkoholu, papierosów, słodyczy, fast foodów, produktów z białej mąki, produktów smażonych oraz soli, wprowadź zioła (czystek, pokrzywa, mięta);
  • możesz na ten czas nieznacznie obniżyć kaloryczność swojej diety, aby na 5 dzień wrócić do swojego dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Przykładowe śniadania:

  • kasza jaglana na mleku roślinnym z jabłkiem i żurawiną, łyżką pestek z dyni oraz łyżeczką otrąb owsianych
  • kromka chleba razowego z pastą z awokado i banana; świeżo wyciskany sok z buraka
  • 2 jajka na miękko, mała bułka grahamka, świeżo wyciskany sok z marchewki, natki pietruszki i pomarańczy
  • owsianka na mleku roślinnym z gruszką i kiwi, łyżeczka otrąb owsianych

Przykładowe obiady:

  • zupa krem z dyni z pestkami słonecznika i natką pietruszki, ryż brązowy
  • kasza gryczana niepalona z warzywami w sosie pomidorowym i selerem naciowym
  • pieczony łosoś, kasza jaglana, brokuł gotowany na parze
  • makaron razowy w sosie kokosowo-szpinakowym z migdałami

Przykłady przekąsek:

  • koktajl z mleka migdałowego, jarmużu i jabłka 
  • koktajl z selera naciowego, natki pietruszki, banana i pomarańczy z dodatkiem oleju lnianego
  • sałatka owocowa (gruszka, kiwi, jabłko, łyżka sezamu, łyżeczka otrąb owsianych)
  • sok warzywno-owocowy z buraka, marchwi i jabłka
  • mus z duszonych jabłek, z wanilią i cynamonem

Przykłady kolacji:

  • mix sałat z grillowaną papryką i łyżką orzechów włoskich
  • leczo warzywne
  • grillowana cukinia z pomidorkami koktajlowymi i rukolą
  • muffiny jajeczne ze szpinakiem, papryką i szczypiorkiem