Piernikowe ciasto marchewkowe z mascarpone, czyli wyborny zamiennik tortu urodzinowego z cukierni

Kto jest ze mną dłuższy czas może pamięta mój post sprzed roku „Co w torcie piszczy?„, gdzie rozkładałam na czynniki pierwsze tort z cukierni. W tym roku nie poszłam na łatwiznę 😅 Upiekłam piernikowe ciasto marchewkowe z masą śmietanową i polewą z gorzkiej czekolady. Wyszło wybornie 👌 Poniżej podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem

Składniki na ciasto (duża blacha):

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 8 startych marchewek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • domowa przyprawa do piernika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao

Suche składniki wymieszaj w jednej misce a mokre w drugiej. Startą marchewkę dodaj do płynów i połącz zawartość obu misek. Wymieszaj dokładnie. Wylej na silikonowa blachę i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku ok 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już suche. Gotowy spód zostaw do ostygnięcia.

Składniki na krem:

  • 400 g mascarpone
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 30 g nasion chia
  • 50 g pudru z ksylitolu

Śmietankę ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z mascarpone i nasionami chia. Dodaj zmielony w młynku do kawy na puder ksylitol. Wymieszaj dokładnie i zostaw w lodówce na noc.

Dekoracja:

  • polewa z gorzkiej czekolady
  • borówki
  • płatki migdałów

Ciasto przekrój w poprzek na dwie części. Masę wyłóż na dolną część i dociśnij drugą częścią. Udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, borówkami i płatkami migdałów.

Smacznego!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Facebook
Facebook
Instagram