Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pod kruszonką

Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję pełnoziarnistego ciasta ze śliwkami pod pełnoziarnistą kruszonką. Do ciasta możesz wykorzystać każde sezonowe owoce. Świetnie sprawdzą się nie tylko śliwki, ale i truskawki z rabarbarem, jagody, maliny czy brzoskwinie. Ciasto jest pyszne i sycące a przez pewne manewry dietetyczne jest bardziej przyjazne insulinoopornym i wszystkim osobom na diecie. Poza tym łatwo i szybko się przygotowuje.

Potrzebujesz:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g płatków owsianych górskich + 2 łyżki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g zimnego masła
  • 100 g ksylitolu (możesz dać więcej jeśli wolisz bardziej słodkie ciasta)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki 100% dżemu brzoskwiniowego
  • 6 śliwek

Piekarnik ustaw na 180 st. C (grzanie góra-dół). W międzyczasie Wymieszaj mąkę, zmielone w młynku do kawy płatki oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło i rozścieraj je między palcami, aż do powstania kleistej kruszonki. Następnie dodaj ksylitol, jajka i wyrabiaj do uzyskania gładkiej, klejącej masy. 3/4 masy ciasta przełóż do silikonowej foremki o wymiarach 20 x 21 cm. Wierzch ciasta posmaruj dżemem i wyłóż pokrojone śliwki. Resztę ciasta wymieszaj z dwoma zmielonymi łyżami płatków i porozrzucaj niedbale kruszonkę na owocach. Piecz przez 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij do ostygnięcia.

Smacznego!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Facebook
Facebook
Instagram