Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem

Szybka, prosta, niebanalna i zdrowa tarta szpinakowa z niskim indeksem glikemicznym.

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • jajko
  • sól
  • odrobina wody

Ciasto zagnieść w kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki

Farsz:

  • szpinak
  • cebula
  • czosnek
  • ricotta
  • feta
  • pieprz czarny, papryka słodka, gałka muszkatołowa

Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak i dusić aż liście zwiędną (można wykorzystać szpinak mrożony). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ricottę, 2 łyżki fety i przyprawy. Wymieszać.
Ciasto od tarty wyłożyć do foremki i podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 st. C. 
Wyłożyć farsz na podpieczony spód tarty i piec przez kolejne 15 minut.

Smacznego!

Facebook
Facebook
Instagram