Łosoś ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami

W internecie znajdziecie wiele wersji tego dania, ale gwarantuję Wam, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Szpinak przygotowany w ten sposób jest wyborny, łosoś soczysty a ziemniaki chrupiące.

Składniki na 2 porcje:

  • łosoś świeży- 200 g
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • tymianek
  • szpinak – 200 g
  • cebula – 1 mała sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • por – kawałek (biała część)
  • ricotta – 250 g
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • koperek – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • oregano
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Łososia oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop sokiem z cytryny. Wstaw do naczynia żaroodpornego i odstaw na 10 minut.

Por pokrój w talarki i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj szpinak i podduś aż zwiędnie. Odstaw z ognia. W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę, jabłko obierz ze skórki, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę i jabłko podsmaż na łyżce oleju, podlej odrobiną wody i duś aż jabłko zmięknie. Zmiksuj na gładką masę i dodaj do szpinaku razem z ricottą, musztardą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Ziemniaki pokrój w słupki, polej olejem i posyp cząbrem. Wstaw do nagrzanego do 220 st.C piekarnika (grzanie grill). Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. C i wstaw łososia. Piecz przez kolejne 20-25 minut. Ziemniaki w tym czasie powinny ładnie się zarumienić.

Pieczone ziemniaki z łososiem podawaj na pierzynce ze szpinaku.

Smacznego!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Facebook
Facebook
Instagram