Kokosowy jagielnik z polewą czekoladową

Już dawno zrezygnowałam z konwencjonalnych, sklepowych słodyczy. Ale to nie znaczy, że nie jem ich wcale. Odkąd zdiagnozowano u mnie insulinooporność to już nie jest tylko moje „widzi misię”. Na co dzień stosuję dietę z niskim ładunkiem glikemicznym, do której bez problemu można włączyć małe, słodkie co nieco. W mojej kuchni nie ma miejsca ani na cukier (biały, brązowy, trzcinowy) ani na białą mąkę. Nie zmienia to faktu, że przy pomocy mąki razowej, daktyli czy gorzkiego kakao można wyczarować pysznie słodkie desery.

Kiedyś uwielbiałam tradycyjne słodycze. Pochłaniam ich spore ilości, co jest widoczne na starych zdjęciach 🙈 W tej chwili nie przełknę kupnego ciasta ani innych sklepowych słodkości. Są dla mnie zbyt słodkie. Jednak potrzeba słodkiego nadal we mnie istnieje 😉 Pozwalam sobie od czasu do czasu i na gorzką czekoladę i słodkie, domowe desery.

Dzisiaj do po południowej kawki (a w zasadzie inki) poleciał kokosowy jagielnik z polewą czekoladową. Pycha! 

Składniki:

  • kasza jaglana – 1 szklanka
  • mleczko kokosowe – 1 puszka (400 ml) – 2 łyżki gęstej masy odłóż na bok, wykorzystasz do polewy
  • napój kokosowy – 2 szklanki
  • 75 g suszonych daktyli – 8 sztuk
  • wiórki kokosowe – 100 g
  • ksylitol – 1/3 szklanki
  • sok z cytryny – 3-4 łyżki

Daktyle zalej wrzątkiem (wody nalej tyle, aby przykryć daktyle) i odstaw na 15 minut. Ostudzone daktyle zblenduj wraz z wodą na gładką masę. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz na sitku. Gęstą masę z mleczka kokosowego oddziel od wody kokosowej. Kaszę zalej wodą kokosową i napojem roślinnym i gotuj przez 15 minut, aż do wchłonięcia całego płynu przez kaszę (w razie potrzeby dolej trochę napoju kokosowego). Po ugotowaniu pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze przez 30 minut. Dodaj gęstą masę z mleczka kokosowego i zblenduj na gładko. Następnie dodaj zblendowane daktyle, wiórki kokosowe, ksylitol oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do silikonowej keksówki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut.

Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto z zamkniętym piekarniku przez kolejne 20 minut.

Polewa czekoladowa:

  • gorzka czekolada min. 70 % – 4 kostki
  • banan – 1 sztuka
  • mleczko kokosowe – 2 łyżki gęstej masy

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Banana zblenduj z mleczkiem kokosowym. Zblendowaną masę dodaj do czekolady. Polewę wyłóż na ostygnięte ciasto.

Smacznego!

Facebook
Facebook
Instagram