Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Nieodzownym elementem tych świąt w moim domu są aromatyczne pierniczki. Co roku otwieram piernikową manufakturę i wraz z córką produkujemy pierniczki w ilościach hurtowych. Nie są to byle jakie pierniczki z proszku, ale pachnące korzennymi przyprawami prawdziwe pierniki, których zapach unosi się jeszcze długo po wyłączeniu piekarnika. Przepisów na pierniczki znajdziecie w internecie całe mnóstwo (poniżę dzielę się z Wami moją wersją pierników przyjaznych insulinoopornym), ale zanim przejdę do przepisu chciałabym podzielić się z Wami czymś ważniejszym. Podzielę się z Wami przepisem na moją aromatyczną, domową piernikową przyprawę. 


Czytaliście kiedyś skład sklepowych przypraw do piernika? Cukier, mąka pszenna to nierzadko główne składniki takich przypraw. Odrobina cynamonu (zwykle najtańszego cynamonu Cassia), kolendry czy goździków dodana po to, aby coś nam pachniało. Ale możecie być pewni. To nie są prawdziwe przyprawy do piernika. To marne podróbki. Jeśli chcecie naprawdę aromatyczne pierniczki zachęcam Was do przygotowania takiej przyprawy samodzielnie w domu. Nie zajmie Wam to wiele czasu a efekt końcowy będzie niepowtarzalny. Poza tym dostarczycie sobie bombę przeciwutleniaczy. 

Jak stworzyć idealnie aromatyczną piernikową przyprawę?

Wystarczy jedynie zmieszać:

2 łyżeczki zmielonego cynamonu cejlońskiego 
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
2 łyżeczki zmielonego imbiru 
1 łyżeczkę zmielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki ziela angielskiego zmielonego w młynku do kawy
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 gwiazdkę anyżu zmielonej w młynku do kawy
szczyptę soli

Całość wymieszać w słoiczku i gotowe. Możecie się cieszyć prawdziwie aromatyczną przyprawą do pierników, którą warto wykorzystać w przygotowaniu pełnoziarnistych pierniczków. Stanowią one zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych pierników. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Ciasto jest przyjemnie plastyczne, pierniczki są wyjątkowo smakowite i aromatyczne a ich zapach jeszcze długo unosi się po wyłączeniu piekarnika .

Potrzebujesz:

200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 łyżki otrębów owsianych lub zmielonych płatków owsianych górskich
5 łyżek miodu (jeśli lubisz słodsze pierniczki możesz dodać 8 łyżek)
1 łyżka ksylitolu
2 jajka
100 g roztopionego masła
1 łyżka kakao ( 2 jeśli lubisz bardziej czekoladowy smak i chcesz, aby
pierniki miały ciemniejszy kolor niż klasyczne)
4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

Wymieszaj suche składniki, dodaj miód, ostudzone, roztopione masło oraz jajka i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody (nie więcej niż ⅓ szklanki wystarczy) do momentu, aż ciasto będzie elastycznie. Jeśli przelejesz wodę i ciasto będzie się kleić śmiało podsyp mąką. Zagnieć kulkę i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm, wycinaj ulubione kształty i piecz 7-10 minut w piekarniku wyłożonym papierem do pieczenia i nagrzanym do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).

Smacznego!

Facebook
Facebook
Instagram