Dieta dla zestresowanych.

Żyjemy w ciągłym pędzie, goniąc za karierą i pieniędzmi. Stres towarzyszy nam niemal codziennie. Zapominamy o chwili dla siebie i rodziny. Jeśli ciągle funkcjonujemy na pełnych obrotach, żywiąc się tym co jest pod ręką, śpiąc po 4 h dziennie, bo ściga nas kolejny deadline, to po pewnym czasie nasz organizm zaczyna się buntować. Czujemy chroniczne zmęczenie. Cierpimy na bezsenność, częściej niż zwykle łapiemy infekcje. Łatwiej wpadamy w złość. Niektórzy stres zajadają, inni wręcz przeciwnie, czując gulę w gardle nie są w stanie niczego przełknąć.  

Co z tym możesz zrobić?

  • zwolnij obroty – naucz się odpoczywać i wybierz dogodną dla siebie formę odpoczynku (najlepiej jakąś formę aktywności fizycznej lub spacery na świeżym powietrzu a nie wylegiwanie się na kanapie z pilotem w ręku)
  • dobrze się wysypiaj 
  • naucz się relaksować – stosuj zasadę 8 h snu, 8 pracy, 8 h relaksu
  • ogranicz stresory (przewlekły stres blokuje układ immunologiczny)
  • uśmiechaj się 🙂
  • zadbaj o prawidłową, zdrową dietę.

Dieta antystresowa

Dostarczaj odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych – niedobory prowadzą do niedożywienia a w konsekwencji do spadku odporności. Jadaj regularnie, aby zapobiegać wahaniom poziomu glukozy we krwi i zwiększać produkcję serotoniny (hormonu szczęścia, który poprawia samopoczucie i pomaga nam się zrelaksować). Wybieraj węglowodany złożone zamiast cukrów prostych. Wprowadź produkty bogate w witaminy z grupy B oraz magnez, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą stany lękowe, zapobiegają depresji i dodają energii. Gdzie je znajdziesz? Witaminy z grupy B występują m.in. w: drożdżach, mleku, grubych kaszach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, mięsie i rybach a także warzywach takich jak ziemniaki, buraki oraz owocach – awokado. Urozmaicona dieta pokrywa zapotrzebowanie na te witaminy. Źródłem magnezu są m.in.: zboża (kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż), pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane i otręby pszenne, orzechy (głównie migdały, orzechy arachidowe i laskowe), pestki dyni, nasiona (mak, słonecznik, sezam), suszone owoce, banany i figi a także szpinak, ryby, kakao czy gorzka czekolada. Magnez dodatkowo uspokaja, poprawia pamięć i procesy myślenia. Uzupełnij dietę o produkty bogate w cynk. Cynk jest pierwiastkiem kontrolującym układ nerwowy. Pomaga radzić sobie ze stresem. Cynk znajdziesz w podrobach (głównie w wątróbce), pełnoziarnistym pieczywie, mięsie, zbożach, kaszy gryczanej czy jajach. Zadbaj też o produkty zawierające tryptofan (prekursor serotoniny): banany, orzechy, migdały, sery (białe i żółte), pestki (dyni, słonecznika), nasiona lnu oraz żelazo, którego niedobory mogą prowadzić do przygnębienia i zmęczenia (wołowina, mięso drobiowe, cielęcina, podroby, jaja, produkty zbożowe, zielone warzywa). Pamiętaj także o produktach bogatych w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy. Znajdziesz ją m.in. w dzikiej róży, aronii, żurawinie, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce czy owocach cytrusowych. Suplementuj witaminę D. Wzmacnia m.in. nasz układ odpornościowy, zmniejszając podatność na infekcje sezonowe oraz ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych. Zadbaj o jelita, gdyż „odporność bierze się z jelit”. Wybieraj naturalne probiotyki (jogurty naturalne/maślanki, kefiry, kiszonki, sery) bądź zastosuj odpowiednią probiotykoterapię. Wprowadź do diety produkty bogate w naturalny błonnik (warzywa ze skórką, owoce pestkowe, rośliny strączkowe, owies, pełnoziarniste produkty zbożowe) oraz polifenole (czerwone wino – jeśli możesz ;), orzechy, owoce jagodowe). Pamiętaj o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Wybieraj naturalną wodę mineralną o wysokim nasyceniu minerałów. Możesz się wspomóc herbatkami ziołowymi (melisa, szałwia), które ukoją skołatane nerwy.

A czego unikać?

  • nadmiaru kofeiny (należy pamiętać, że kofeina występuje nie tylko w kawie, ale w wielu innych produktach takich jak napoje energetyczne, herbata a nawet kakao)
  • alkoholu – paradoksalnie nie uspokaja a pogarsza objawy stresu
  • słodyczy i innych źródeł rafinowanego cukru – nagły skok glukozy podniesie poziom stresu, a szybkie obniżenie poziomu cukru we krwi wywoła spadek energii i rozdrażnienie
  • produktów wysoko przetworzonych, zawierających tłuszcze nasycone i/lub trans.

Powyższe wskazówki wprowadź na stałe. Stres towarzyszy nam na każdym kroku. Stał się naszą codziennością. Odpowiedni tryb życia, aktywność ruchowa, relaks, sen oraz prawidłowa dieta to przepis na sukces.