Aloes czy warto go pić?

W ostatnich latach wśród producentów żywności można zaobserwować coraz większe zainteresowanie produktami aloesowymi. Czy tak naprawdę jest się czym zachwycać, czy warto go spożywać czy to tylko kolejna nowa moda? W niniejszym artykule spróbuję odpowiedzieć na powyższe pytania

Rozważania na temat zasadności spożywania produktów aloesowych mogłabym zamknąć w jednym zdaniu, informującym o tym, że współczesne badania naukowe potwierdzają prozdrowotne i lecznicze właściwości aloesu, które zawdzięcza obecności licznych substancji bioaktywnych. Jednak tego nie zrobię 🙂 Chciałabym się bliżej przyjrzeć tej roślinie i wgryźć się mocniej w temat.

Wyróżniamy 360 gatunków aloesu, z czego 20 posiada właściwości lecznicze. Powszechnie stosowane są dwa: aloes zwyczajny (Aloes barbadensis, nazywany też Aloe vera) oraz aloes drzewiasty (Aloes arborescens). Z wyjątkiem Aloe vera, wszystkie gatunki aloesu objęte są ochroną. Aloes to roślina tropikalna i subtropikalna, obecnie szeroko rozpowszechniona na świecie, od Ameryki Północnej i rejon Morza Karaibskiego po Kaukaz, Indie i Australię. W Polsce możliwa jest hodowla szklarniowa, ale skutecznie możecie go hodować w swoich domach także w doniczce. Nie będziemy się rozwodzić nad charakterystyką botaniczną aloesu (zainteresowanych odsyłam do podanej poniżej literatury), ale warto nadmienić, że najcenniejszym ze zdrowotnego punktu widzenia, jest miąższ liści aloesu. Skład aloesu zależy od rodzaju uprawy, pory zbioru, klimatu, położenia liści, gatunku a także metody pozyskiwania liści.

Miąższ liści aloesu składa się:

  • w 96% z wody
  • w 4% z suchej masy, bogatej w składniki odżywcze o dużej aktywności biologicznej.

Suchą masę stanowią: błonnik pokarmowy (ponad 73% s.m.), popiół (16,95%), tłuszcze (2,9%) w tym cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (linolowy, linolenowy), łatwo przyswajalne aminokwasy (w tym 7 egzogennych – niezbędnych w diecie człowieka, które należy dostarczać z żywnością, gdyż organizm sam nie potrafi ich wytworzyć), polipeptydy, flawonoidy, polisacharydy (o właściwościach odtruwających i przeczyszczających), enzymy roślinne (neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników), witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotyna) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, β-karoten) a także składniki mineralne (sód, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, mangan, miedź, kobalt, nikiel, molibden, stront, bar oraz w bardzo małych ilościach german), kwasy organiczne (bursztynowy, cynamonowy, salicylowy, cytrynowy, winowy, jabłkowy i oksycynamonowy), saponiny, ligniny, glikozydy (aloiny), związki antronowe, żywice, garbniki i przeciwutleniacze (w tym polifenole),

Warto nadmienić, że z liści aloesu możemy otrzymać dwa produkty różniące się składem i zastosowaniem teraputeycznym:

  • mleczko aloesowe (alona) – w skład którego wchodzą przede wszystkim glikozydy antranoidowe o właściwościach przeczyszczających
  • żel aloesowy – otrzymywany z miąższu lub ekstrakcji świeżych liści, stanowiący źródło licznych substancji bioaktywnych  

Właściwości aloesu

Już w starożytności aloes był wykorzystywany zarówno w celach leczniczych jak i kosmetycznych. W medycynie ludowej stosowany był nie tylko do leczenia różnych chorób, ale stanowił także składnik żywności, napojów czy kosmetyków. Nic w tym temacie nie zmieniło się na przestrzeni lat. Jego właściwości prozdrowotne, lecznicze i kosmetyczne nie uległy osłabieniu. Co więcej. Wszystkie jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone w licznych badaniach naukowych. Obecnie zyskuje na sławie, zwłaszcza w branży spożywczej.

Certyfikowane produkty aloesowe są bezpieczne i wykazują dobroczynne oddziaływanie na ludzki organizm, wzmacniają efekt terapeutyczny taki jak: działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające czy przeciwdemencyjne! Kontrolę nad jakością produktów aloesowych sprawuje Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu (International Aloe Science Council).

O jakich właściwościach prozdrowotnych aloesu zatem mówimy?

  • aloes wykazuje prozdrowotny wpływ na leczenie takich chorób jak przewlekła obturacyjna choroba płuc czy astma
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy choroby Alzheimera
  • korzystnie działa na układ krążenia (obniża ciśnienie tętnicze, kwas salicylowy, rozpuszcza blaszki miażdżycowe, likwiduje stany zapalne naczyń krwionośnych)
  • zapobiega starzeniu się organizmu (dzięki obecności przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, które w nadmiarze mogą powodować uszkodzenia naszego DNA, przyspieszają starzenie się organizmu oraz inicjują niebezpieczne choroby takie jak nowotwory, cukrzyca czy choroby układu krążenia)
  • wykazuje działanie przeczyszczające (alona powoduje przekrwienie śluzówki jelita grubego, wzmaga ruchy robaczkowe)
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego, jelitowego i żółci
  • sok z aloesu to swoisty antybiotyk, stanowi źródło związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym,  grzybobójczym i przeciwbólowym
  • korzystnie wpływa na narząd wzroku
  • regularne spożywanie soku aloesowego wspomaga układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, wspomaga regenerację i odbudowę tkanek
  • obecne w aloesie saponiny łagodzą podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego (w tym dziąseł i jamy ustnej)
  • aloes korzystnie wpływa na pracę jelit (likwiduje chroniczne zaparcia, stymuluje organizm do usuwania toksyn, zapewnia korzystny skład mikrobioty w jelicie grubym – działając bakteriostatycznie na drobnoustroje chorobotwórcze i stymulująco na probiotyczne szczepy bakterii mlekowych)
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka wywołanych przez Helicobacter pylori (łagodzi ból, ułatwia trawienie pokarmu, działa przeciwdrobnoustrojowo, przyspiesza gojenie nadżerek i owrzodzeń), a także zespołu jelita nadwrażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  • wspomaga profilaktykę leczenia otyłości i cukrzycy (dzięki zawartości wapnia, chromu oraz kompletu witamin z grupy B miąższ aloesowy reguluje przemiany cukrów w organizmie człowieka)
  • pozytywnie oddziałuje na skórę (przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia, ugryzienia i użądlenia owadów, działa przeciwzapalnie)
  • znajduje zastosowanie w leczeniu odmrożeń, oparzeń i zmian skórnych u osób poddanych rentgenoterapii
  • działa kojąco przy bólach stawów i mięśni
  • działa wspomagająco w zaburzeniach pracy wątroby (wykazuje właściwości żółciotwórcze i żółciopędne)
  • wzmacnia naturalną odporność organizmu (zalecany w stanach obniżonej odporności oraz zwiększonej podatności na zakażenia)
  • łagodzi obrzęki, a także bóle zębów i zmiany skórne po radioterapii
  • znajduje także zastosowanie w chorobach przyzębia oraz śluzówki jamy ustnej (w tym aftach)
  • maści na bazie aloesu zaleca się osobom z odleżynami, żylakami, łuszczycą czy trądzikiem (likwiduje przebarwienia, wypryski i wysięki skórne)
  • wygładza blizny, pobudza podziały komórek skóry, a także rozszerza naczynia włosowate, przyczyniając się do wzrostu przepływu krwi
  • przeciwdziała świądowi (egzemy)
  • w badaniach na szczurach udowodniono, że regularnie przyjmowany sok z aloesu zapobiega zaparciom, wspomaga przemianę materii oraz ułatwia proces odchudzania
  • wyciąg z aloesu wspomaga gospodarkę lipidowo-węglowodanową, zwiększa wrażliwość na insulinę, pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i  cholesterolu we krwi oraz należnej masy ciała
  • liście aloesu mają zastosowanie w okresach rekonwalescencji oraz u osób w starszym wieku
  • jest także wykorzystywany jako składnik wielu preparatów kosmetycznych (nawilża, uelastycznia i wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, likwiduje łupież, neutralizuje przykry zapach potu, wspomaga odbudowę włosów i paznokci, wygładza i ujędrnia skórę, chroni przed promieniowaniem UV).

Dlaczego warto spożywać aloes?

Jest to jedyna roślina, zawierająca tak ogromną ilość różnorodnych związków bioaktywnych oraz biostymulatorów, które dodatkowo działają ze sobą synergistycznie zarówno w miąższu aloesowym jaki i w organizmie człowieka. Moda modą, ale powyższa lista prozdrowotnych właściwości aloesu broni się sama. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu aloes może skutecznie być wykorzystywany w medycynie, ziołolecznictwie i dietoterapii, a także w profilaktyce zdrowia.

Należy jednak pamiętać, że długotrwałe spożywanie soku z aloesu może skutkować:

  • atonią jelita grubego, biegunką z dużą utratą wody i elektrolitów
  • nowotworami jelita grubego – niejednoznaczne wyniki badań wymagają dalszych badań w tym kierunku
  • biegunką u niemowląt karmionych mlekiem matki

Jakie są przeciwwskazania do stosowania preparatów na bazie aloesu?:

  • stany zapalne nerek i dróg moczowych
  • ciąża
  • karmienie piersią
  • menstruacja
  • stany zapalne układu pokarmowego (ślepej kiszki)

Piśmiennictwo:

  1. Cieślik E., Turcza K., Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.), Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji, Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Post Fitoter 2015; (16)2: 117-124
  2. Kukułowicz A., Steinka I., Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety, Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni, Probl Hig Epidemiol 2010, 91(4): 632-636
  3. http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729540/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17499928
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23240939
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609230/
  8. http://care.diabetesjournals.org/content/26/4/1277.long

Chcesz wziąć udział w wyjątkowym programie, który pozwoli Ci zbudować trwałe i zdrowe nawyki żywieniowe? Jeśli zawsze odkładasz coś na później, jutro, poniedziałek, itd., to stworzyliśmy unikalny projekt który krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces zmiany! Gotowi aby zmienić KIEDYŚ na TERAZ? Zobacz co zawiera kompleksowy PROJEKT FOREVER FIT

Facebook
Facebook
Instagram