20 top produkt贸w z Lidla, czyli zakupy okiem dietetyka cz.1

Witajcie 馃檪 

Dzisiaj zapraszam Was na pierwsz膮 cz臋艣膰 z serii 鈥淶akupy okiem dietetyka鈥. Przygotowa艂am dla Was subiektywne zestawienie 20 top produkt贸w z sieci LIDL, kt贸re zas艂uguj膮 na wyr贸偶nienie ze wzgl臋du na czysty sk艂ad i dobr膮 jako艣膰. Si臋gam po nie bardzo cz臋sto i polecam swoim podopiecznym z czystym sumieniem 馃檪 Nie ukrywam, 偶e lubi臋 t臋 sieci贸wk臋. Bardzo dobrze znam etykiety wi臋kszo艣ci lidlowych produkt贸w, poniewa偶 przewa偶nie tam robi臋 wi臋ksze zakupy. Poznanie asortymentu bardzo u艂atwi艂o mi, a przede wszystkim przyspieszy艂o robienie zakup贸w. Bez wi臋kszego zastanowienia si臋gam po kolejne produkty z przygotowanej wcze艣niej listy zakup贸w, poniewa偶 wiem co gdzie le偶y i kt贸ry produkt mam wybra膰. A wybieram produkty dobrej jako艣ci i z dobrym sk艂adem, bo dbam o to co l膮duje na moim i mojej rodziny talerzu.

Numero uno to orzechy. Uwielbiam pistacje. Nie pogardz臋 te偶 orzechami w艂oskimi i nerkowca. A tak na prawd臋 uwielbiam wszystkie rodzaje orzech贸w. Gdy decydujesz si臋 na zakup orzech贸w wybieraj te bez soli i zb臋dnych dodatk贸w. W mojej szafce kuchennej zawsze znajduje si臋 kilka rodzaj贸w orzech贸w, pestek i nasion. Jem je codziennie. S膮 cennym 藕r贸d艂em warto艣ciowego bia艂ka, witamin (zw艂aszcza E), sk艂adnik贸w mineralnych (wapnia, fosforu, potasu, magnezu), b艂onnika, przeciwutleniaczy i NNKT. Charakteryzuj膮 si臋 niskim IG. S膮 zatem idealne dla insulinoopornych, diabetyk贸w, os贸b na redukcji oraz dla wszystkich tych, kt贸rzy dbaj膮 o swoje zdrowie. Ze wzgl臋du na du偶膮 kaloryczno艣膰 jedz je w ograniczonych ilo艣ciach (gar艣膰 dziennie w zupe艂no艣ci wystarczy). Orzechy nerkowca i migda艂y idealnie nadaj膮 si臋 na mas艂o orzechowe. A jakie s膮 Wasze ulubione orzechy?

Kolejnym produktem s膮 genialne kasze i mieszanki kasz z warzywami. M贸j absolutny faworyt to Trendy Lunch z czosnkiem nied藕wiedzim. Kilka rodzaj贸w kasz to m贸j absolutny must have w kuchni. S膮 to produkty na szybki, smaczny i zdrowy obiad czy b艂yskawiczn膮 kolacj臋. Takie mieszanki bardzo przyspieszaj膮 przygotowywanie zdrowych i warto艣ciowych posi艂k贸w. Poza tym 艣wietnie smakuj膮 i szybko si臋 przygotowuj膮. Stanowi膮 艣wietne urozmaicenie dla nudnej kaszy jaglanej 馃槈

Jak ju偶 jeste艣my przy produktach zbo偶owych to polecam vege makarony (z grochu, fasoli, soczewicy, zielonego groszku). Charakteryzuj膮 si臋 wysok膮 zawarto艣ci膮 bia艂ka ro艣linnego, wielonienasyconych kwas贸w t艂uszczowych i b艂onnika a tak偶e potasu, wapnia, 偶elaza, cynku, jodu i niekt贸rych witamin z grupy B. Znajduj膮ca si臋 w str膮czkach lecytyna wp艂ywa korzystnie na funkcjonowanie tkanki nerwowej i m贸zgu. W diecie przeci臋tnego Polaka brakuje nie tylko odpowiedniej ilo艣ci warzyw, ale tak偶e ro艣linnych 藕r贸de艂 bia艂ka. Ro艣liny str膮czkowe ciesz膮 si臋 z艂膮 s艂aw膮 w polskiej kuchni g艂贸wnie ze wzgl臋du na wzd臋cia i bolesno艣膰 brzucha, kt贸rych mog膮 by膰 przyczyn膮. Ale odpowiednio przygotowane stanowi膮 bardzo warto艣ciowy produkt. Jak zwi臋kszy膰  poda偶 str膮czk贸w w diecie? Jedz膮c ro艣linne makarony. To bardzo dobry spos贸b na przemycenie str膮czk贸w do diety, za kt贸rymi wi臋kszo艣膰 z nas raczej nie przepada. Polecam je nie tylko osobom b臋d膮cym na diecie ro艣linnej lub bezglutenowej.

M膮ki. Pe艂noziarnista orkiszowa do wypieku pysznych, razowych ciast i gryczana do wypieku chleba. Oczywi艣cie razowa  偶ytnia i pszenna te偶 s膮 ok 馃槈 S膮 idealne dla os贸b na diecie z niskim IG/艁G. Pieczywo na m膮ce orkiszowej ma charakterystyczny aromat i lekko orzechowy smak. Mniam.

Passata. Zawsze mam kilka kartonik贸w w domu w razie 鈥渨鈥. Do spaghetti, do sosu pomidorowego, gulaszu czy pomidor贸wki. Gdy nie mam pomys艂u na obiad passata mnie ratuje.

Tak samo jak w ostatnim czasie ajvar. Pokocha艂am go chyba ze wzajemno艣ci膮 馃槈 W czasie, gdy m贸j m膮偶 ju偶 na passat臋 patrze膰 nie mo偶e, do ajvara u艣miecha si臋 pe艂n膮 g臋b膮. Polecam!

Pasty do kanapek. W Lidlu s膮 naprawd臋 mega艣ne pasty kanapkowe. Humus. Jem i jem i jem. I tak w k贸艂ko. Jem nawet wtedy, gdy mi si臋 wydaje, 偶e mam ju偶 go dosy膰 馃槈 Bo i tak do niego wracam 2-3 dni p贸藕niej. Gdy nie mam czasu zrobi膰 swojego, kupuj臋 ten ze zdj臋cia i stosuj臋 zamiast mas艂a czy jako dip do warzyw. Hummus to kolejny sprytny pomys艂 na wprowadzenie str膮czk贸w do diety. 

 Kolejne smarowid艂o to serek Pi膮tnicy. Najbardziej mi smakuje ten z cebulk膮, czosnkiem i zio艂ami. Ma fajny, prosty sk艂ad bez zb臋dnych dodatk贸w i ciekawy, wyrazisty smak.

I moje ostatnie odkrycie. Smalczyk z bia艂ej fasoli. Genialny smak. Dobry sk艂ad. Tylko ta cena mo偶e troszk臋 odstrasza膰. Uwielbiam r贸偶nego rodzaju pasty na kanapki. Gdy nie mam czasu przygotowa膰 w艂asnych bez wi臋kszego skr臋powania posi艂kuj臋 si臋 dobrymi gotowcami z Lidla.

Skyr b臋dzie dobrym przyjacielem ka偶dej osoby na redukcji, rze藕bi膮cych mas臋 i b臋d膮cych na diecie z niskim IG. Ma wzorowe makro. Ma du偶o bia艂ka, zero t艂uszczu i znikom膮 ilo艣膰 cukr贸w dodanych (waniliowy) i praktyczne zero cukr贸w dodanych (naturalny). Obecne w sk艂adzie cukry to naturalnie wyst臋puj膮ce cukry pochodz膮ce z mleka.

Pozostaj膮c w temacie nabia艂u polecam Wam jogurt typu greckiego marki Pilos. Cudownie g臋sty i kremowy. Pozbawiony kwaskowatego smaku obecnego w jogurtach naturalnych. Genialny do sa艂atek, owsianek i deser贸w. W po艂膮czeniu z sezonowymi owocami i orzechami stanowi trio idealne.

Ser sa艂atkowy Pilos to m贸j must have do sa艂atek. Ma wzorowy sk艂ad (tylko mleko, s贸l i bakterie fermentacji mlekowej) i super smakuje. Ma fajn膮 konsystencj臋. Nie jest te偶 taki s艂ony, co uwa偶am za du偶y plus.

Mozzarella light. Uwielbiam mozzarell臋, ale dbam o ilo艣膰 przyjmowanego t艂uszczu. Dlatego cz臋艣ciej si臋gam po jej l偶ejsz膮 wersj臋. Do tego sporo bia艂ka, kt贸ry syci na d艂u偶ej, dlatego fenomenalnie komponuje si臋 w dietach odchudzaj膮cych. Wykorzystuj臋 j膮 do kanapek, sa艂atek, lunchbox贸w czy zup. Polecam. Zw艂aszcza je艣li kochasz sery.

Producenci wychodz膮 naprzeciw oczekiwaniom konsument贸w. Ro艣linny produkt na bazie mleczka kokosowego z kulturami bakterii BEZ DODATKU CUKRU. Mo偶na? Mo偶na. Poprzednia propozycja by艂a dos艂adzana. Ta jest idealna dla insulinoopornych wegan i ka偶dego, kto dba o swoje zdrowie. Teraz czekamy, aby takie produkty sta艂y si臋 bardziej powszechne a przez co nieco ta艅sze 馃槈 

Jemy zdecydowanie za ma艂o ryb. Ale nic dziwnego. Za jako艣膰 trzeba p艂aci膰. I to s艂ono. Nie polecam ryb hodowlanych (zw艂aszcza 艂ososia). W zamian proponuj臋 w臋dzone filety z pstr膮ga t臋czowego (te z czarnym pieprzem s膮 fenomenalne). Idealne do sa艂atki czy pasty. 艢wietnie te偶 sprawdzi si臋 jako sk艂adnik kanapki np. z og贸rkiem kiszonym.

Je艣li jadasz w臋dliny to z czystym sumieniem mog臋 Ci poleci膰 wszystkie w臋dliny firmy Pikok z serii PURE. S膮 bez konserwant贸w i innych zb臋dnych dodatk贸w. Ale uwaga. po otwarciu musisz je zje艣膰 w ci膮gu 24 h!

Gdy pojawia si臋 tydzie艅 w艂oski kupuj臋 na zapas suszone pomidory ze zdj臋cia. S膮 to najsmaczniejsze suszone pomidory jakie do tej pory mia艂am przyjemno艣膰 je艣膰. 100 % pomidor贸w bez dodatk贸w. J臋drne i soczyste. Wi臋kszo艣膰 jest gumowata i t艂usta.

Piramidki smaku to jest hit! Kostek roso艂owych, magii i innych wynalazk贸w na bazie glutaminianu sodu i soli nie stosuj臋 ju偶 od dawna. W zamian proponuj臋 naturaln膮 kompozycj臋 suszonych warzyw upakowanych w wygodn膮 piramidk臋, kt贸r膮 wrzucam do zup i sos贸w. Gdy nie mam czasu na przygotowanie domowej wersji vegety, to jest moje must have do zupy.

Lubisz chrupa膰? Chrup suszone warzywa lub owoce. 艢wietna alternatywa dla skrobi z olejem. 艢mia艂o mo偶esz je poda膰 nawet dzieciom. Sk艂ad: 100% jab艂ka. Nic doda膰 nic uj膮膰.

A na deser co艣 s艂odkiego. Ma fajny, prosty sk艂ad. Jest bez dodatku cukru (tylko cukry naturalnie wyst臋puj膮ce). Ma du偶o b艂onnika. Jest bez zb臋dnych dodatk贸w. Ma ciekawy smak i przyst臋pn膮 cen臋. 戮 sk艂adu stanowi膮 daktyle bogate w witaminy, minera艂y i b艂onnik. W  sk艂adzie nie ma cukru dodanego. B艂onnik z daktyli oraz t艂uszcz z kakao i kokosa spowolni膮 wch艂anianie cukr贸w. Fajny pomys艂 na s艂odkie co nieco.

Jaki sklep mam prze艣wietli膰 nast臋pnym razem?